Artiest in residentie: het Wolk
Sinds het ingaan van de nieuwe maatregelen zag Westrand zich voor een tweede maal genoodzaakt om de deuren te sluiten en in het najaar 2020 al 38 voorstellingen te annuleren. Voorlopig blijven we dicht tot minstens 1 maart 2021 en wordt de lijst uitgestelde en geannuleerde voorstellingen steeds langer.
Westrand besloot om artiesten een residentie aan te bieden om aan nieuwe voorstellingen te werken. Het podium en heel wat lokalen staan immers leeg en kunnen coronaveilig (in overeenstemming met de regels van de overheid) gebruikt worden. Na een algemene oproep kwam er reactie van een vijftiental kandidaten om in december 2020 en de eerste maanden van 2021 aan de slag te kunnen gaan.
Sarah van Overwaele, actrice, theatermaakster en bezieler van kindertheatergezelschap Het Wolk kwam ons podium gebruiken om zichzelf opnieuw in gang te krijgen.
Dag Sarah, wat is het Wolk?
Sarah: Wij zijn een kinder- en jeugdtheatergezelschap met als grootste drijfveer het publiek even mee te nemen uit de dagelijkse sleur, hoog boven de wolken waar magische beelden hun kunnen betoveren. De kracht van dat beeld staat dan ook centraal en is steevast het vertrekpunt van onze voorstellingen.
Heeft de lockdown invloed op jouw identiteit als kunstenaar?
Ja zeker, zowel positief als negatief, ik hoorde verschillende artiesten dit ook op de radio zeggen dat we tussen twee vuren zitten. Velen hebben enerzijds geen zin om nu iets te maken, om na te denken, de goesting is volledig weg.
En daarnaast het gevoel, en dat had ik vooral na jullie oproep naar artiesten in residentie, dat we nu de gekregen tijd moeten gebruiken om effectief nieuwe dingen te gaan maken.
Voor het hele Corona-gebeuren, zat ik steeds met veel ideeën maar geen tijd om ze uit te werken. In de eerste lockdown was ik vooral gefocust op alle huiselijke taken, door het thuiswerken kwam ik niet tot creatieve dingen. Door mezelf twee weken in Westrand op te sluiten, heb ik die routine doorbroken en kon ik stappen zetten die ik thuis niet kon zetten..
Het is heel fijn dat cc's hun deuren openzetten voor kleine gezelschappen als wij, ik maak de voorstelling alleen, dus heel Coronaproof
Wat hoop je in 2021 te kunnen brengen voor een publiek?
De voorstelling Vuil staat gepland om in première te gaan in september. En hopelijk kunnen we dan meteen gaan toeren met deze nieuwe voorstelling. Daarnaast gaan we ook heel wat oude voorstellingen hernemen, want heel wat annulaties moet ik nog inhalen. Het zal spannend worden om van een heel rustig en saai jaar naar misschien een overvol jaar te gaan met 4 voorstellingen tegelijkertijd. Dat zijn we zeker niet gewoon als klein gezelschap, dat betekent elke avond het decor in en uit laden en vooral ook in mijn hoofd elke ochtend de juiste voorstelling naar boven halen.
Dat betekent dat er vanaf het kan je een drukke agenda hebt af te werken?
Inderdaad. De voorstelling Vuil is ondertussen ook al 10 keer geboekt. De voorstelling Brok zal ik misschien pas binnen 2 jaar spelen, maar het zorgt wel voor gemoedsrust dat die nieuwe voorstelling al klaar is. Het lucht ook op dat we de lege ruimte en tijd dan toch nuttig benut hebben. Ik voorzie dat ik tijdens het inhalen van alle voorstellingen het komende jaar, er weinig tijd zal overblijven om creatief te zijn.
Op welke manier blijf je verbinding zoeken met het publiek?
Ik ben niet meegegaan in de vraag van vele huizen om livestream-gewijs een voorstelling te brengen. Het probleem is dat onze voorstellingen zeer intiem zijn, wij spelen scène op scène, het is echt knutseltheater met veel details. Ik ben ook bang dat captaties van onze voorstellingen amateuristisch zouden overkomen. Ik heb niet de knowhow om te gaan investeren om die deftig op te nemen of livestream te doen. Ik ben voorlopig geen fan van livestream, maar dat neemt niet weg dat hoe langer deze periode duurt, hoe vaker we die vraag krijgen.
De twee nieuwe voorstellingen zijn nog niet helemaal klaar. Maar als in september zou blijken dat we nog steeds niet mogen spelen, dan heb ik me voorgenomen om wel te gaan zoeken naar mogelijkheden om in de klasjes te staan met een programma op een andere manier.. In ruil voor de residentieplek in een ander cc, kreeg ik de vraag om toch iets te kunnen aanbieden aan hun publiek. Daarom ben ik erover aan het denken om een online workshop uit te werken, zodat kinderen zelf iets kunnen namaken uit een voorstelling. Dat idee staat nog in zijn beginschoenen.
Jullie hebben een trailer opgenomen in Westrand die al meteen afgewerkt te bekijken is. Wil dit zeggen dat de voorstelling ook helemaal klaar is?
Bekijk de afgewerkte trailer:
Inderdaad, ik heb in Westrand aan 2 dingen gewerkt: aan de trailer van Brok en aan de voorstelling Vuil. Vuil is een voorstelling voor kinderen vanaf 3 jaar en bestaat uitsluitend uit afvalmateriaal. Ik had heel wat materiaal verzameld via een oproep en in Westrand heb ik alle afvalmateriaal uitgestald op het podium en gekeken welke beelden ik hiermee kon maken. Door dit op een podium te gaan doen, werkte dit alvast meer inspirerend dan op de keukentafel. Op een podium, kan je ook gebruik maken van allerlei theatertrucjes, met aan katrol iets omhoog halen, een mobiel creëren in de lucht met plasticzakjes, met het licht spelen.. Normaal repeteren wij in kleine lokaaltjes en vroeg in het werkproces hebben we vaak niet de mogelijkheid om dingen uit te testen. Nu had ik zelfs een theatertechnieker bij de hand.
De trailer maakte ik samen met een collega, voor Brok, een voorstelling over eten.
Die voorstelling is allesbehalve klaar, maar de trailer hebben we gemaakt van dingen die we uitgetest hebben: zoals hoe kan je aan tafel zitten, hoe kan bestek komen, wat kan er allemaal met de tafel gebeuren. Al die beelden zijn gemonteerd tot een filmpje dat cc’s kunnen gebruiken als promotie.
Ik hoop dat de voorstelling iets grootser kan worden, we starten met 1 tafel met 2 personen en eindigen met een tafel over de volledige breedte van het podium, bedekt met miniatuur dingen gemaakt van eten die wij tot leven doen komen. Een krop sla bijvoorbeeld die een luchtballon wordt, broccoli die als bomen fungeren, waar een fietser langs fietst, of een zonnebloemveld van citroenschijfjes. Na die week van testen, had ik het gevoel dat het resultaat leuk gaat worden.
Meer info over de voorstellingen via www.hetwolk.be of volg het Wolk op Facebook.