Erfgoed en toerisme / cultuurdienst Dilbeek

INFO
dienst cultuur en toerisme:
02 451 69 30
toerisme@dilbeek.be

--

Groepsbezoeken

Ontdek het verleden van je gemeente en bezoek met je klas deze bijzondere locaties. Voor de Dilbeekse basisscholen is het bezoek met gids gratis.

Huisje Mostinckx
Dorpsplein 5
1700 Sint-Martens-Bodegem

Ooit was het huisje Mostinckx een doodgewoon lemen hoevetje, één van de vele in het Pajottenland. Het biedt een realistisch beeld van de typische landelijke en traditionele woningbouw en wooncultuur van onze voorouders. De schuur naast het huisje is ingericht als hoppemuseum en bezoekersruimte.

Max. 20 personen per groep.

De Pedemolen
Lostraat 84
1703 Schepdaal

Sinds de 14de eeuw wordt hier graan gemalen en nog steeds werkt de watermolen volgens deze eeuwenoude technieken. De molenaars laten het waterrad draaien, in de oude bakoven wordt er brood gebakken en in het woonhuis ontdek je de rijke geschiedenis van de Pedemolen. In het grote molendomein met zijn spaarvijvers en boomgaard kan je rustig genieten.

Max. 25 personen per groep.

Alenatoren en ijskelder
Gemeentepark, Gemeenteplein 1
1700 Dilbeek

Via een brugje kom je terecht op het eiland waar de Sint-Alenatoren staat, een restant van een 14de eeuwse waterburcht. Vandaag is de SintAlenatoren een sprookjestoren met wenteltrap en mooie gewelven en verwijst haar naam naar de legende van de Heilige Alena. Het bezoek wordt gecombineerd met een rondleiding in de IJskelder van het kasteel. Vroeger werd hier het voedsel van het kasteel gekoeld en bewaard. In de ijskelder is het steeds donker. Vergeet daarom je zaklamp niet bij een bezoek aan de ijskelder.

Max. 20 personen per groep.

'Buurten met erfgoed' in jouw school

Erfgoed vind je overal, ook in je eigen schoolomgeving! Toch aarzelen veel leerkrachten om het erfgoed uit de eigen schoolomgeving als onderwijsmiddel te gebruiken. Het verhaal achter de schoolbuurt wordt onderschat of is onbekend, de lesbronnen of handboeken zijn zelden of nooit aan de eigen omgeving aangepast en bovendien wonen heel wat leerkrachten niet meer in de omgeving van de school. Het lesmateriaal ligt nochtans ‘op straat’. ‘Buurten met erfgoed’ wil de schoolbuurt opnieuw de plaats geven die ze verdient. Als kinderen op zoek gaan naar het verhaal achter het erfgoed, het erfgoed in de eigen omgeving leren zien of de eigen omgeving ‘leren lezen’, kunnen ze dat later ook met andere omgevingen of met de grote wereld.

‘Buurten met erfgoed’ is een begeleidingstraject voor leerkrachten van de 2de graad uit de scholen van de gemeente Dilbeek. Onder begeleiding van een ervaren procesbegeleider en met de hulp van de lokale erfgoedwerkers zet je een erfgoedproject in de schoolomgeving op poten voor je eigen klas. Het traject is gratis en bestaat uit 4 samenkomsten gespreid over het schooljaar 2016-2017.

Zin gekregen om deel te nemen? Vraag dan het inschrijvingsformulier op bij de dienst cultuur en toerisme, cultuur@dilbeek.be.

'Buurten met erfgoed' is een initiatief van Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei en de gemeente Dilbeek

Workshop Klaprozen vilten

De honderdjarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog heeft de voorbije jaren reeds heel wat losgemaakt. In de media, de musea en het onderwijs wordt hier heel wat aandacht aan geschonken. Het is niet altijd gemakkelijk om dit onderwerp over te brengen bij jonge kinderen.

De workshop Klaprozen vilten biedt de kinderen de mogelijkheid creatief aan de slag te gaan en na duiding in de klas deel te nemen aan de herdenking in onze gemeente. Zo verwerven de kinderen inzicht in deze belangrijke periode uit onze geschiedenis.

Dit jaar biedt de dienst cultuur en toerisme opnieuw de mogelijkheid aan om deel te nemen aan een workshop vilten. Na het knutselen van de klaprozen, kunnen de kinderen samen met hun leerkrachten en familie hun klaprozen bij de graven van de oudstrijders plaatsen.

Wij nodigen de scholen dan ook graag uit om aan de herdenking deel te nemen. Op deze wijze wil de gemeente de herdenking van de Eerste Wereldoorlog op een actieve manier in de leefwereld van de kinderen brengen.

Wat is Klaprozen vilten?
Een workshop klaprozen vilten in de school.
Voor wie?
Leerlingen 2e en 3e graad lager onderwijs.
Doel?
De kinderen actief laten deelnemen aan de herdenking van de Eerste Wereldoorlog.
Wat wordt er gevraagd van de school? De workshop is gratis. Een lokaal en begeleiding beschikbaar stellen voor de workshop. De symbolische waarde van de klaproos duiden in de lessen en de betekenis van 11 november toelichten.

0