artiest Stef Bos

muzikant

Biografie

Hier vind je de link naar de biografie van Stef Bos

In den beginne.. was er cabaret. Stef volgde de Lerarenopleiding in Utrecht met Chiel van Berkel (Kaliber/Publiekprijs Cameretten 1981). Daarna vanaf 1984 volgde hij een theateropleiding in Antwerpen (Studio Herman Teirlinck/Kleinkunst). Daar werd het cabaret losgelaten en de liedschrijver geboren. Met leraren als Johan Verminnen, Raymond van het Groenewoud, Jean Blaute, Deniece de Weerdt, Michel Oukhow en anderen.

Na de theateropleiding speelde hij toneel (Maria Viers Lokaal /Oudhuis Stekelbees) en schreef songs voor anderen. Hij was deel van het satirische radioprogramma ‘De Ochtendploeg’ (BRT radio 2), waarvoor hij sketches en liedteksten schreef en fungeerde even als Hollandse buurman van de hond Samson op tv.

Via de zangeres Ingeborg die zijn ‘Door de wind’ zong in Lausanne op het Eurovisie Songfestival (1989) leerde hij platenman Hans Kusters kennen die vond dat hij eerder zelf een cd moest opnemen dan alleen voor anderen te schrijven. De eerste single ‘Is dit nu later’, verscheen in 1990. Later gevolgd door de gelijknamige cd die in het kielzog van de hits ‘Papa’ en ‘Breek de stilte’ een groot succes werd. Hij krijgt een Edison en een Zilveren Harp in Nederland. Een ‘Gouden oog’ en een ‘Zomerhit-award’ in België.

De tweede cd ‘Tussen de liefde en de leegte’ (1992), geproduceerd door Boudewijn de Groot, was met songs als ‘Ik heb je lief’, ’Mijn stad’, ’De rivier’ en ‘Tussen de liefde en de leegte’ niet minder succesvol.

Daarna verlegde hij zijn grenzen. Hij vertaalde ‘Anatevka’ en ‘De man van la Mancha’ (met Ramses Shaffy) voor het Ballet van Vlaanderen. En hij ging vooral op reis. Eerst naar West Afrika en vervolgens naar Zuid Afrika waar hij met Johannes Kerkorrel en Thandi Klaasen de song ‘Zij wil dansen’ schreef en opnam in drie talen. (Nederlands/Afrikaans/Xhosa).
Zijn ervaringen over de grenzen kleurden zijn derde cd ‘Vuur’. (1994) De cd kreeg een Edison nominatie.

In het verloop van de jaren negentig vermengen zich de invloeden van Afrika met zijn Europese wortels in de cd’s ‘Schaduw in de nacht’ (1996) en ‘De onderstroom’(1997). Vooral de laatste cd draagt de sporen van het zuiden door een reis met bassist Bert Embrechts van Kaapstad naar Johannesburg waarbij ze met lokale muzikanten onderweg nieuwe songs schreven en vastlegeden.

1997 was een sleuteljaar voor hem als performer. In opdracht van de Ancienne Belgique maakte hij samen met zijn vroegere leraar Johan Verminnen een voorstelling gebaseerd op het werk van Jacques Brel ‘In het licht van zijn schaduw’.
 
2001 was een catharsisjaar. Tijdens de opnames van de cd ‘Donker en licht’ verloor hij zijn stem. De hardnekkige ontsteking sleepte maanden aan. Tijdens die periode maakte hij van de nood een deugd en begon aan zijn eerste verzameling ongezongen woorden die later het licht zouden zien in de boeken ‘Gebroken Zinnen’ (2004), ‘JA’ (2006),’Stillewe’(2008) en ‘Door de ogen van mijn vader’ (2010). In plaats van zijn woorden te koppelen aan muziek werden deze boeken telkens met een beeldend kunstenaar gemaakt.

Tot 2004 speelde hij verschillende theatervoorstellingen (‘Niemandsland’,’Dichtbij’), maar legde geen nieuwe stukken vast op cd. Hij was organisatorisch bezig van huid te wisselen. Zette een eigen platenlabel, een eigen theaterproductie-kern op en nam afscheid van de oude structuren.

 

Voorstellingen in Westrand

Bloemlezing (solo) - 24/11/2024

Stef Bos - ‘s werelds bekendste Nedervlaming - keert terug naar Dilbeek! Met Bloemlezing vertaalt hij zijn breed oeuvre in een intieme voorstelling. Solo. Anderhalf uur neemt hij het publiek op sleeptouw, op een emotionele wandeling door de afgelopen decennia.

Het publiek had inspraak in de setlist en konden online hun favoriete nummers aanvragen. Ook nummers uit zijn deelname aan Liefde voor Muziek mochten gekozen worden. Zo kwamen niet alleen bekende hits zoals Papa en Is Dit Nu Later voorbij, maar was er ook ruimte voor de minder bekende pareltjes. 

Bloemlezing - 10/11/2022 en 31/10/2021 (uitverkocht) 

Een duik in een repertoire
Een reis door de tijd
Een sprong in een betoverend duister
Met het licht van nieuwe songs
Een vrije val
Met een zachte landing
Kortom
De ruimte is oneindig
Zolang je maar je grens verlegd
Een piano en een gitaar

(c) Inge Kinnet

 

Wereldwijd - 23/02/2017

Een avond als een wereldreis. 
Van de Balkan tot in Afrika 
Van Mexico tot de Lage Landen 
En verder Van binnen naar buiten. 
Van hoog naar laag. 
Van droom naar werkelijkheid. 
Van ver naar dichtbij en terug naar huis 
Een avond als een wereldreis
In verhalen en muziek.

“Zijn prachtige, diepe stem, zijn charmante podiumpresentatie en de mooie, afwisselende muziek.” - Theaterkrant.nl

“Stef Bos weet, zoals gewoonlijk, op poëtische wijze zijn opvattingen te delen over de samenleving en het menselijke gedrag daarin.” - NU.nl

 

14/02/2015 - Mooie Waanzinnige wereld - Stef Bos & band

Voor Stef is Mooie Waanzinnig Wereld een absoluut hoogtepunt na een soort muzikale reis in de afgelopen 25 jaar. Hij is altijd al de liedjesschrijver geweest die, door te zoeken naar woorden, de werkelijkheid om hem heen proberen te vatten in liedjes. Voor dit project is er heel bewust gekozen om met de hele band samen dingen te schrijven, zeker waar het de muziek betreft. Voor de band ook ‘de meest goddelijke manier’ om met muziek bezig te zijn. Stef geeft een impuls door een tekst en een verhaal dat hij wil vertellen. Dan elkaar de ruimte geven om alle muzikale ideeën te spuien, en dan gebeuren er ongelofelijke dingen als je dat alles samenvoegt.

Stef noemt dit dan ook niet voor niets zijn eerste echte bandplaat.

 

22/11/2012 - Tour 2012-2013

 

13/11/2010 - In een ander licht

 

02/03/2007 - Storm

 

16/04/2005 - Licht

 

15/11/2002 - Niemandsland

 

10/11/2000 - Stef Bos nu

 

26/03/1999 - Zien 

 

05/12/1997 - De onderstroom

 

28/03/1996 - Stef Bos

 

30/02/1995 en 31/03/1995 - Concert

 

24/01/1992 - Is dit nu later? 

 

Interviews