Kurt Van der Elst

Josse Jnr.

LOD & ROBIN / Ahilan Ratnamohan, Josse De Pauw & Etuwe Bright Junior
met inleiding
do 7 nov 20:30
do 7 nov
20:30
  • do 7 nov
    20:30
    Westrand - theaterzaal (stoelkeuze)

Een ontroerende voorstelling over de complexiteit van taal, migratie en voetbal.

In Josse Jnr. voert theatermaker en performer Ahilan Ratnamohan samen met Josse De Pauw en Etuwe Bright Junior onderzoek uit naar het leren van taal en de onvermijdbare machtsrelaties die hieruit voortkomen. Junior is een economisch migrant uit Nigeria en beschouwt het theater als een laatste kans om iets beters te bereiken dan een job in de fabriek na een gefaalde voetbalcarrière. Ahilan is een migrant uit de veel meer geprivilegieerde Australische context, maar met Sri Lankese Tamil-roots. Josse heeft al een leven lang over de hele wereld gereisd als theatermaker en is een ster in eigen land. 

In Josse Jnr. gaan ze samen op zoek naar wat de teksten van De Pauw, stilistisch zo Europees en abstract, kunnen betekenen op een ander lichaam. Hoe kunnen deze teksten en esthetiek - die ondertussen de Vlaamse canon grotendeels hebben gedefinieerd - een andere poëzie bereiken? Is Vlaams-zijn overdraagbaar? Wie kan een ster worden en onder welke voorwaarden?

Geselecteerd voor het Theaterfestival 2024. 

Uit het juryrapport:
"Zelden zie je zulke authentieke verschillen tussen spelers zo mooi samenkomen op het toneel"
“Een beklijvend één-tweetje tussen twee generaties rasechte spelers die samen een passie delen voor taal én voetbal”

Etuwe Bright Junior

Na een gefaalde professionele voetbalcarrière, ziet Etuwe Bright Junior acteur worden als enige en laatste mogelijkheid om het sterrendom te bereiken. Hij werkte eerder al met Ahilan samen in de voorstelling Look on the Bright Side.  

 

Ahilan Ratnamohan

Ahilan Ratnamohan is een performer en theatermaker die werkt met atypische vormen en invloeden, in het bijzonder voetbal en taalleerprocessen. Hij werkt vaak met mensen zonder klassieke theateropleiding. 

 

Josse De Pauw

Josse De Pauw (België, 1952) is acteur, auteur en regisseur en maakt deel uit van de artistieke kern van LOD muziektheater. Daar werkte hij de laatste jaren samen met Jan Kuijken, Kris Defoort, Dominique Pauwels, Fabrice Murgia en Gorges Ocloo.

Pers

“Of deze toren van Babel ooit de hemel bereikt, is zeer de vraag, maar Josse Jnr. laat zien dat het bouwen ervan zinvol genoeg kan zijn. Zonder spektakel, kitsch of sentimentaliteit, eerder zacht brutalisme.”
– Klaas Tindemans in Etcetera

 

"In die magische aanblik van een voor een westers publiek zo ongerijmde clash tussen (zwart) lichaam, tekst en klank zit eigenlijk alles vervat. (...) Het is een meesterlijke manier om het er niet over te hebben, en toch alles te vertellen."
- Evelyne Coussens in De Theaterkrant 

Credits

Concept, regie & spel Ahilan Ratnamohan
Tekst & spel Josse De Pauw 
Spel Etuwe Bright Junior 
Dramaturgie Petar Sarjanovic
Kostuums Anne-Catherine Kunz
Techniek Timme Afschrift & Gilles Roosen
Productieleiding Liesbet Termont
Productie LOD muziektheater & ROBIN vzw
Coproductie Theater Kampnagel Hamburg, Explore the North / PAFFF Leeuwarden
Met dank aan Monty
Met de steun van de tax shelter maatregel van de Belgische federale overheid Tax shelter intermediair Flanders tax shelter


Duur van de voorstelling: nog niet gekend

Link naar de website van het gezelschap: https://www.lod.be/

Bekijk onze thema's