Bart Grietens

Havoc

Antigone/ Haider Al Timimi
met nagesprek
do 3 okt 20:30
do 3 okt
20:30
  • do 3 okt
    20:30
    Westrand - theaterzaal (stoelkeuze)

Hiphop als de expressie van een tegencultuur, van het brandende verlangen om een ander verhaal te laten horen en zien.

Elk begin is een uitschuiver:
elk meesterwerk begint met een vlek op een wit blad,
elk liefdesverhaal met een gewaagde zet,
elk nieuw gebouw snijdt een stuk uit de ruimte.
Zonder eerste scheur kan niets ontspringen. 

Ariane Bazan

Synopsis

New York, begin jaren zeventig. De South Bronx staat in brand, letterlijk en figuurlijk. De middenklasse heeft zich uit de voeten gemaakt, de economie stort in, gebouwen staan leeg, worden gesloopt of in brand gestoken, bendes maken de straten onveilig, zestig procent van de jongeren is werkloos. Ze hebben geen geld om naar een club te gaan, dus palmen ze de straten in met hun sound systems en stukken karton. Ze leggen een vloer en dansen op de break. Ze schrijven hun namen op de muren en uiten hun ongenoegen op muziek. Hun verzet tegen het establishment groeit uit tot een cultuur: hiphop. 

Het zijn kleine haarden van chaos, die via een rimpeleffect de wetten en wetmatigheden van onze wereld trachten te doorbreken. Of het nu gaat om zonnestelsels of om politiek, om families of om economie: systemen hebben de neiging om zichzelf in stand te houden, zelfs ten koste van de organismen die er deel van uitmaken. De stoorzenders die die systemen ontregelen, zijn uitgerekend de factoren die zorgen dat ze in beweging blijven en veranderen.

 

In HAVOC neemt Haider Al Timimi de kracht van die stoorzenders onder de loep. De rauwe explosieve energie van hiphop vormt hierbij de leidraad. Met een cast van b-boys en b-girls van topniveau onderzoekt Al Timimi via dans en muziek wat de disruptieve én constructieve kracht van chaos kan zijn. Op de tonen van The Revolution Will Not Be Televised van protestdichter Gil Scott-Heron, gestuwd door woede en hoop.  

 

You will not be able to stay home, brother
You will not be able to plug in, turn on and cop out
You will not be able to lose yourself on skag
And skip out for beer during commercials, because
The revolution will not be televised

(…)

The revolution will not be televised
Will not be televised
Will not be televised
Will not be televised
The revolution will be no re-run, brothers
The revolution will be live

Gil Scott-Heron

Haider Al Timimi 

Haider Al Timimi is theatermaker, performer en artistiek directeur van Antigone in Kortrijk.

Hij werd geboren in Bagdad en groeide op in Gent, waar hij via breaking en hiphop de weg vond naar de podiumkunsten. Als danser en choreograaf werkte hij samen met o.a. Ballet Vlaanderen en Rosas; als acteur en performer met o.a. Union Suspecte, KVS, tg STAN, Walpurgis en BRONKS.

Sinds 2012 maakt hij samen met Brigitte Mys en Bart Capelle artistiek werk onder naam van zijn eigen gezelschap Kloppend Hert (Ich bin wie du, Utopera, Studio Sheherazade, Zero For Conduct, e.a.). Hij is medeoprichter van TransfoCollect (Brussel), Jong Gewei (Gent) en Magma (Kortrijk): artistieke ontwikkelingsplatformen die jonge mensen empoweren om via andere dan de geijkte paden hun weg te vinden tot de professionele podiumkunsten.

Haider Al Timimi ziet theater als een platform of ruimte waar alle culturele bouwstenen en invloeden kunnen worden verenigd. De kunstvormen die hieruit voortvloeien putten uit vele tradities. Tradities die zelf al gereisd hebben, die niet meer liggen op een vaste plek van herkomst, maar wel de sporen dragen van de reis.

 

Over de dansers

Abdennacer Leblalta is een klassiek geschoolde danser uit Batna, Algerije, maar danst naast hedendaagse en ballet ook hiphop, breakdance, urban… In 2017 behaalde hij de Ali Maachi award voor beste choreograaf in Algerije. Na zijn opleiding aan de Loyola Marymount University in Los Angeles (2019), waar hij onder andere met Lillian Barbeito samenwerkte, volgde hij een dansopleiding in Cyprus. In 2020 verhuisde Leblalta naar Duitsland, waar hij danste in verschillende creaties. Hij maakte ook deel uit van de International Contemporary Dance Festival in Algerije en was medecreator van het eerste festival van hedendaagse dans in Cyprus.

Inès Dumbi is een jonge freestyle hiphopper en krump danser. Inès voelt zich thuis op het podium alsook in de meer ondergrondse wereld van de battle. Ze won de Belgische finale van Red Bull Dance Your Style in 2022 en vertegenwoordigde België op het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika. Afgelopen jaar zagen we haar in een videoclip van Stromae en op festivalpodia aan de zijde van hiphopartiest Big Miss Angel.

Lewis Cooke studeerde Contemporary Dance in London en is een multidisciplinaire bewegingskunstenaar. Als danser is hij beïnvloed door hedendaagse dans, vloerwerk, acrobatiek en boksen. Cooke heeft o.a. gewerkt met Akram Khan en bij Alleyne Dance company. Momenteel maakt hij deel uit van de Anton Lachky Company waar hij naast danser ook repetitor is. Als freelance danser heeft hij opgetreden in theaters in Nederland, Duitsland en Slowakije en was hij te zien in één van de Marvel-films. Lewis is de bedenker van RelaxtoErupt (2016), zijn eigen bewegingsmethodologie met een speciale focus op het aanleren van vloerwerk en acrobatiek. Deze methode is ontworpen voor dansers die hun bewegingsvocabulaire willen uitbreiden. Sinds 2018 geeft Lewis in Ierland, Engeland, Griekenland, België, Duitsland, Zweden en de VS, les in deze bewegingsmethode. 

Adem Ouhaibia is een Brusselse choreograaf en danser uit Annaba, Algerije. Na een aantal jaren in Algerije gedanst te hebben in breaking en contemporary dance, besloot Adem hedendaagse dans te studeren in Brussel. In 2022 studeerde hij af met een Professionele Bachelor in Dans. Momenteel volgt hij de Master choreografie en hedendaagse dans aan P.A.R.T.S (Brussel). Adem wil in zijn werk zijn kennis van breaking/hiphop en hedendaagse dans combineren. In zijn creaties gebruikt hij de essentie van minimalisme, waarbij hij zich richt op het ontwikkelen van harmonie in compositie en flow. Hij laat zich inspireren door alledaagse handelingen en poëzie waarmee hij een raakpunt zoekt waar de maker, de performer en het publiek elkaar ontmoeten.

Simon Dejaegere uit Kortrijk is een geboren breaking-ambassadeur uit West-Vlaanderen. Zijn reis in de break-wereld begon in 2006 waar hij zijn kennis en kunde uitwisselde tijdens evenementen met professionele dansers over de hele wereld. Hij vertegenwoordigde als breaker ons land in 2019 op de Olympische Spelen in Nanjing, China. Simons samenwerkingen met wereldwijde merken als Coca-Cola, Red Bull en festivals als Les Ardentes en Fire is Gold getuigen zijn impact op de breaking scene. Doorheen zijn carrière won Simon verschillende prijzen als de Red Bull BC One Cypher Belgium in 2015 en 2019 en hij behaalde een plaats in de top 8 van de jaarlijkse B-Boy competitie Outbreak Europe (2019). In datzelfde jaar behaalde Simon zijn bachelordiploma in Klinische Psychologie. 

Delanotché is een danseres, performer en docent uit Brussel. Na het behalen van de halve finale van Belgium’s Got Talent ontdekte Delanotché haar voorliefde voor de underground scene. Haar specialiteiten zijn storytelling, breaking, hiphop, krump, house, pop, locking. Door deze disciplines te mixen ontwierp Delanotché haar eigen stijl: FlexN of Flexing. Delanotché won verschillende wedstrijden waaronder de Red Bull Dance Your Style in 2019.

Pers

Zou het kunnen dat hiphop de echte kunst is, omdat ze berust op waar meesterschap, niet enkel op discipline? “
- Pieter T’Jonck in Pzazz 

Credits

Choreografie & regie Haider Al Timimi
Creatie en spel Lewis Cooke / Jules Rozenwajn, Simon Dejaegere, Abdennacer Leblalta, Adem Ouhaibia, Delanotché, Inès Dumbi / Melodie Mavinga
Dramaturgie Bart Capelle
Lichtontwerp en scenografie Stef Stessel 
Kostuumontwerp Andrea Kränzlin
Geluidsontwerp Niels Vanherpe 
Licht en techniek Jonas Lambrigts en Siebe Coorevits 
Productie Antigone
Coproductie Perpodium
Met de steun van de Tax Shelter van de Belgische federale overheid via Cronos Invest

De voorstelling is Arabisch, Engels en Frans gesproken. Er is boventiteling in het Nederlands.

Nagesprek door Haider Al Timimi