Newell convers Wyeth - The Scythers

Werken en dagen

FC Bergman
vr 24 jan en za 25 jan
vr 24 jan
en
za 25 jan

Een ware ode aan de onstuitbare kracht van de groep en de grenzeloze macht van de natuur. 

In 700 v.Chr. stelde de Griekse dichter Hesiodos voor zijn broer een reeks raadgevingen op schrift over de kunst van het landbouwen. Deze brief, getiteld Werken en dagen, werd een boerenalmanak in dichtvorm, die agrarische adviezen koppelt aan een handleiding voor het leven in het algemeen.

FC Bergman adopteert Hesiodos’ titel voor een eigen reflectie over het leven op (en met) het land. Een leven geleefd op de maat van de seizoenen, volgens de wetten van de grond en de gebruiken van de gemeenschap die hem bewerkt. 

Een nieuwe tijd, met nieuwe mogelijkheden en verlangens, woekert zich een weg in dit broze huwelijk tussen mens en aarde.

Waar FC Bergmans vorige productie The Sheep Song een lofzang was op de vrijheid van het individu en de maakbaarheid van het leven, is Werken en dagen een ware ode aan de onstuitbare kracht van de groep en de grenzeloze macht van de natuur. Al wordt het in zekere zin - en onvermijdelijk - ook een treurzang.

 

woordeloze voorstelling

FC Bergman

FC Bergman (2008) werd opgericht door zes acteurs / theatermakers / kunstenaars: Stef Aerts, Joe Agemans, Bart Hollanders, Matteo Simoni, Thomas Verstraeten en Marie Vinck. Op korte tijd ontwikkelden zij een heel eigen theatertaal, die buiten anarchistisch en licht chaotisch, vooral extreem beeldend en poëtisch is. In hun voorstellingen staat vaak de spartelende, immer trachtende mens centraal. Inmiddels zijn Simoni en Hollanders teruggetreden als kernleden en werken ze op losse basis mee met FC Bergman.

FC Bergman won diverse (internationale) theaterprijzen.  

Hun vorige productie The Sheep Song, een woordeloze voorstelling over een wezen dat niet langer tevreden is met zichzelf, dat voelt dat het meer in zich heeft, voorbestemd is tot een glorieuzer leven dan dat van zijn soortgenoten, stond vorig seizoen i.k.v. PeriferiK ook in CC De Factorij. 

Op individuele basis spelen de leden van FC Bergman mee in diverse theaterproducties, tv-projecten en films, of maken onder eigen naam performances, bouwwerken en video’s.

Credits

regie, scenario, scenografie Stef Aerts, Joé Agemans, Thomas Verstraeten en Marie Vinck (FC Bergman)
performers Stef Aerts, Joé Agemans, Maryam Sserwamukoko, Thomas Verstraeten, Marie Vinck e.a.
muziekcompositie en live-uitvoering Joachim Badenhorst en Sean Carpio
kostuumontwerp An d’Huys
lichtontwerp Stef Aerts en Joé Agemans
productie Toneelhuis
coproductie Piccolo Teatro di Milano – Teatro d’Europa (IT), Les Théâtres de la Ville de Luxembourg (LU)
met de steun van de Tax Shelter van de Belgische federale overheid, Gallop Tax Shelter