Gwen Cresens
muzikant
biografie
Gwen Cresens is een Belgische accordeonist, bandoneonist, arrangeur en componist.
Hij hoort voor het eerst accordeon in de straten van Antwerpen, vlakbij de kathedraal. Op 6-jarige leeftijd begint Gwen met muzieklessen aan de Antwerpse muziekacademie, vervolgt aan de kunstacademie en studeert af aan het conservatorium van Antwerpen. Hij speelt (inter)nationaal in zowel grote als kleine theaters, clubs en festivals. Solo, met eigen projecten, als band- of gezelschapslid, of als sideman op vele plaatsen:
Rataplan Borgerhout, Flagey Brussel, Rock Werchter, Festival Dranouter, Cité de la Musique Parijs, L'Olympia, Le Zénith Parijs, Handelsbeurs Gent, Concertgebouw Brugge, Bozar Brussel, L'Archiduc Brussel, Konzerthaus Wenen, Paradiso Amsterdam, De Roma Antwerpen, Francofolies Montréal, The Joyce Theatre New York, De Capitole Gent, Theater aan Zee Oostende, Gentse Feesten, Tramway Glasgow, Theaterhaus Zürich, Teatro Alhambra Granada, South Bank Centre London, Bourla Antwerpen, Bijloke Gent, Adelaide Festival, Festival van Vlaanderen Gent en Brussel, Zeeland Nazomer Festival, Airbagfestival Brugge, de Singel Antwerpen en in Westrand!
Hij maakte composities en arrangementen voor Boudewijn de Groot, Antwerp Symphony Orchestra, Raymond van het Groenewoud, Kommil Foo, Fréderique Spigt en Arno.
Hij stilt zijn muzikale honger met een reeks eigen bands: Gwen Cresens Quartet, Alano Gruarin & Gwen Cresens, Orquesta Tanguedia, Gwen Cresens & Bart Van Caenegem, Papillon, Trio Dor, Anne Niepold & Gwen Cresens, Orquesta Tipica Belgica, Les Zouaves du Pacific, Viva Dalida!
Maar trad ook vaak op als sideman bij Arno, Raymond van het Groenewoud, Kommil Foo, Jo Lemaire, Filip Jordens’ Hommage à Brel, Koen de Cauter & les P’tits Belges, Sam Vloemans’ Bord du Nord, Hark!, Frédérique Spigt, Kadril, Zefiro Torna, Patrick Riguelle en Jaan Bossier Quartet.
En als solist met Brussels Philharmonic, Rotterdam Philharmonic, Antwerp Symphony Orchestra, Metropole Orkest NL, Brussels Jazz Orchestra, Brussels Chamber Orchestra, Guso, Vlaams Brabants Symfonie Orkest, Leuvens Alumni Orkest, de Munt, BOHO String Ensemble.
Oh ja, en hij geeft ook nog les aan de academie van Sint Agatha Berchem en de Kunsthumaniora Brussel.
voorstellingen in Westrand
Gouden Vleugels - 9 december 2006
Gouden Vleugels was een verrassend en krachtig project voor debuterende klassieke ensembles. Nauwelijks bekende jonge muzikanten werden gekoppeld aan stevige mentoren en had als doel jong klassiek talent te ondersteunen en te bekronen en het imago van klassieke muziek te verruimen.
Van 15 oktober 2006 tot en met 4 februari 2007 vonden er over heel Vlaanderen tandemconcerten plaats, waarbij telkens een laureaat van de Jeugd en Muziek Prijs Kamermuziek samen op het podium stond met een laureaat van de KBC-Muziekprijs: Aranis en Toon Fret, Trio Horta en Gwen Cresens, Frescamente en Jan Michiels.
Kommil Foo de Luxe - Het beste van Kommil Foo met Orquesta Tanguedia (9 en 10 oktober 2010)
Kadril Grand Cru (27 januari 2012)
info wordt later uit het archief toegevoegd
Wals met Raymond Van het Groenewoud (2012)
info wordt later uit het archief toegevoegd
Wals met Esmé Bos, Bart Voet en Gwen Cresens (24 januari 2014)
info wordt later uit het archief toegevoegd
Wulong Quartet (5 maart 2015)
Gwen Cresens bracht samen met Chinese gastmuzikanten de muziek uit de gelijknamige familievoorstelling van Kobe Proesmans en Iris Bouche van hetPaleis in Dil’arte.
Duizend man sterk van Mich Walschaerts (12 maart 2015)
Solovoorstelling met Mich Walschaerts van Kommil Foo
Crème de la crème met Orquesta Tanguedia, Kommil Foo, Brussels Jazz Orchestra, Esmé Bos & Bart Voet (12 en 13 mei 2015)
Productie voor Westrand, info wordt later uit het archief toegevoegd
40 jaar Kadril (7 oktober 2016)
info wordt later uit het archief toegevoegd
De Grote Trek (1 december 2016, 2 februari, 21 mei en 18 juni 2017)
Bach, Scarlatti, Toots Thielemans, een tango of een nummer van de The Beach Boys, je kan het deze mulit-genre accordeonist allemaal vragen. Gwen Cresens geeft een laatste optreden in de reeks van 4. Hij stelt samen met het publiek ter plaatse het programma samen. Hij laat zich daarbij ook inspireren door de sfeervolle locaties van de concerten en componeert voor elke plek een muziekstuk.
Kommil Foo in concert (15 juni 2018)
Kommil Foo brengt zijn mooiste, beste, meest ontroerende, grappige en memorabele nummers, omringd door een uitmuntende begeleidingsband. Op het programma: Ruimtevaarder, Madrid, De Volgende; maar even goed nummers uit de recente voorstelling Schoft.
Djangofollies met Brishen, Gwen Cresens en Ben Faes (17 januari 2019)
Canadese topband gaat aan de slag met Django’s muzikale erfenis. Quinn Bachand’s Brishen kent geen grenzen waarbij zij het muzikale landschap voorgoed veranderen. Brishen kneedt de magie van Django Reinhardt & anderen tot een onvergetelijke muzikale ervaring. Eénmalig voor deze concertreeks wordt Brishen uitgebreid met Gwen Cresens (accordeon) en Ben Faes (contrabas).
Door-to-door (project zomer 2020)
Een project van Wouter Hillaert en het kunstenaarsplatform State of the Arts. Eén-op-één-gesprekken tussen mensen die elkaar niet kennen en van elkaar verschillen, daarbij geholpen door artistieke tools: daar wil ‘Door to Door’ een kader voor bieden. Onderwerp van gesprek is de toekomst van ons samenleven in een maatschappij die steeds meer lijkt te polariseren. Ons middel is oprecht naar elkaar luisteren zonder oordelen, van mens tot mens, via de ontwapenende kracht van artistieke verbeelding. Een open dialoog waarin niet gelijkhebberij centraal staat, maar het streven naar inzicht en empathie.
Artiest in residentie (lockdown 2020)
Gwen kwam repeteren in het leegstaande gebouw.
Eclectica met Gwen Cresens quartet (26 juni 2021)
Alles is één: vanuit die optiek sprokkelt de gevierde accordeonist Gwen Cresens zijn materiaal eclectisch en grensoverschrijdend bij elkaar. In de muziek, zoals hij ze benadert, is mondialisering een uitgangspunt. Een conditie.
Musici als Bach, Mozart en Beethoven waren meesterlijke improvisators. De partituur was het vertrekpunt, de muziek ontstond voorbij het papier, vanuit vrijheid en talent Cresens sluit met zijn nieuw kwartet aan bij deze traditie door in dialoog te gaan met drie jazzmusici van het allerschoonste allooi: pianist Bart Van Caenegem, contrabassist Janos Bruneel en drummer Matthias Dewaele. Samen brengen ze Cresens’ composities, eigenzinnige interpretaties van Bach en Grieg, filmmuziek van Laurel & Hardy en Braziliaanse dansmuziek uit de vorige eeuw. Ook de tango en valse musette loeren als vanouds om de hoek. Alles is één. Eclectica.
Gwen Cresens Musette Quartet met Patrick Riguelle (15 juli 2021 in zomerbar in tuin Campus Odisee)
Maandagavond on Tour: Het Keerpunt met de Nwe Tijd, Gwen Cresens en Simone Milsdochter (18 januari 2022, Lou's Plek)
Maandagavonden paren persoonlijke ontboezemingen aan politieke statements, literatuur aan comedy en bovenal avonden die echt ergens over gaan aan de ongedwongenheid van een goed gesprek in je lievelingscafé. We vroegen de schrijvers van De Nwe Tijd om hun gedachten te laten gaan over beslissingen die vaak een keerpunt worden in je leven. Simone Milsdochter, Freek Vielen, Suzanne Grotenhuis, Gwen Cresens werkten mee aan een filosofische of humoristische, uit het leven gegrepen of gefantaseerde verhalen, met ook inzendingen uit het publiek.
Chez Gwen (18 november 2023)
Deze exclusieve avond is een ode aan de diversiteit waar de muziek de laatste 30 jaar Gwen Cresens heenleidt. Met Raymond van het Groenewoud, Geert Van Rampelberg, Alano Gruarin, Eugenia Moira Ramirez & Mariano Galeano.
interviews
Interview met Gwen Cresens in de Westrandblog in seizoen 2020-2021 toen hij artiest in residentie was in de lockdownperiode.
Links
Bekijk de video's met Gwen: https://www.youtube.com/user/bandoneonbandit