La Piscine

Jacques Deray
Dinsdagfilm met inleiding
di 10 sep 20:30 - 22:30
di 10 sep
20:30 - 22:30
  • di 10 sep
    20:30 - 22:30
    Westrand - theaterzaal (stoelkeuze)

Verstengelende lichamen in de gerestaureerde en iconische klassieker uit 1969 met sterren als Romy Schneider, Alain Delon en Jane Birkin. 

Een ijzersterk psychologisch drama waarbij vooral suggestie de verbeelding van de kijker blijft prikkelen. Voor de hedendaagse kijker geeft La Piscine ook een unieke inkijk in de levensstijl van het jet-set milieu van de jaren 60.

La Piscine brengt Alain Delon niet alleen samen met voormalige geliefde Romy Schneider, maar ook met acteur Maurice Ronet, zijn tegenspeler in de Patricia Highsmith-verfilming Plein soleil.  Schneider is in topvorm en zet een markant personage neer dat met gemak de haar omringende mannen domineert. Jane Birkin, in haar eerste grote Franstalige rol, is de archetypische verbeelding van gecorrumpeerde verleidelijke onschuld. 

De stralende zon van de Franse Rivièra is bedrieglijk in deze zwoele film vol trage suspense van thrillerspecialist Jacques Deray en de legendarische scenarioschrijver Jean-Claude Carrière. Met onderkoelde precisie schraapt de regisseur de beschermende huid van zijn personages weg en legt illusies, geheimen en herinneringen bloot. Daarvoor heeft hij weinig tekst nodig; hij bespiedt de acteurs met de camera, die als een vijfde personage in langzame, vloeiende bewegingen de protagonisten besluipt en bespiedt.

 

Synopsis

Vier mensen treffen elkaar rond een zwembad bij een luxe villa in Saint-Tropez. Geliefden Marianne (Romy Schneider) en Jean-Paul (Alain Delon) krijgen bezoek van Harry, Marianne’s ex-minnaar, en diens jonge, aantrekkelijke dochter Penelope (Jane Birkin). Als Jean-Paul zijn begerig oog op Penelope laat vallen, gaat alles mis.

Alain Delon en Romy Schneider kwamen voor deze film weer bij elkaar met een voelbare erotische chemie als de aantrekkelijke vakantiegangers wier zomervakantie aan de Côte d'Azur wordt onderbroken door de komst van een oude bekende (Maurice Ronet) en zijn achttienjarige dochter (Jane Birkin) - wat een golf van seksuele spanning, jaloezie en plotseling geweld teweegbrengt. De atmosfeer, in eerste instantie licht, landerig en aangenaam, wordt broeierig.

 

Inleiding door Gerd Hendrickx

Er is een inleiding bij deze film door onze filmkenner Gerd Hendrickx van 20u10 tot 20u25. Je kan de zaal betreden tijdens de inleiding of om 20u25 als je liever niet de inleiding volgt. 

20:00 deuren
20:10 inleiding
20:25 trailers
20:30 film

 

 

La Piscine

Wat betekent 4K Restored? 

Dit wil zeggen dat het om een oude film (1968) gaat die gedigitaliseerd is naar 4K en dus haarscherp hersteld. 
De laatste jaren worden steeds meer films digitaal gerestaureerd in de ultra-hoge resolutie 4K. De perfecte gelegenheid om deze film te (her)bekijken op groot scherm. 

 

Al gedacht aan een voordelige 10-beurtenkaart? 

De makkelijkste manier om van de dinsdagfilm te genieten, doe je met de filmkaart! Een 10-beurtenkaart die je deelt met wie je wil. Je betaalt €60 voor 10 filmbeurten. Of je 10 keer alleen komt, of één keer met 9 vrienden, laten we aan jou over.

Bestel een filmkaart

Pers

"Hoogtepunt in de Franse cinema." - Cinema.nl

"Erotic languour turns gradually into fear and then horror in this gripping and superbly controlled psychological thriller from 1969." - The Guardian

"An intriguing forerunner to François Ozon’s Swimming Pool, it’s languidly paced and elegantly lensed, though its prize asset is Delon/ Schneider’s sexual sizzle." -Totalfilm.com

Credits

Regie Jacques Deray
Cast Alain Delon, Romy Schneider, Maurice Ronet, Jane Birkin, Paul Crauchet, Steve Eckhardt, e.a.
Componist Michel Legrand

Romantische thriller / drama / misdaad - 1968/2024 - Frankrijk - 120 min/ 2u - Frans en Engels gesproken -  ondertiteld NL - Kijkwijzer 6+ / met geweld 

The Swimming Pool (Engelse titel)