R. Vennekens

ABSURD! (9-99)

Anton Lachky company
vr 24 jan 19:30 - 20:25
vr 24 jan
19:30 - 20:25
  • vr 24 jan
    19:30 - 20:25
    Westrand - theaterzaal (stoelkeuze)

Een te ontdekken energieke, krachtige dansvoorstelling.

Acht dansers verkennen de turbulente en dolle paden van het surrealisme en ontdekken er de oneindige mogelijkheden van. Ze verstrengelen, vermenigvuldigen en ontdubbelen zich. Absurd is een energieke en krachtige voorstelling, met tal van fascinerende choreografieën en personages.

Met deze toegankelijke, virtuoze voorstelling ontdek je het gezelschap van Anton Lacky, de Slovaakse danser die zijn opleiding volgde bij P.A.R.T.S., de wereld rondreisde met Akhram Khan en samen met andere Slovaakse dansers Les SlovaKs oprichtte, dat al een hele tijd geleden in Westrand op enthousiaste reacties kon rekenen. Met zijn eigen gezelschap won hij al tal van prijzen en hij is nu voor de tweede keer bij ons te gast. 



AL (alle leeftijden)
Het AL-label staat bij voorstellingen die houden van een generatiemix. Gelaagde en verbindende voorstellingen die floreren wanneer het publiek een mix is van verschillende leeftijden. Volwassenen, kinderen, jongeren samen, over de generaties heen. Let wel; er is steeds een onderleeftijd vermeld die per voorstelling kan verschillen.

Anton Lachky 

Anton werd geboren in 1982 in Slowakije en begon op vijfjarige leeftijd met dansen in het volksdansgezelschap Maly Vtácnik. Hij vervolgde zijn dansopleiding aan het J.L.Bellu Conservatorium in Banská Bystrica, waar hij samenwerkte met vrienden en ook deelnam aan M.A.P.A. (Moving Academy for Performing Arts). Van daaruit volgde hij in 2001 een opleiding aan de Universiteit van Bratislava, gevolgd door verdere training aan P.A.R.T.S., onder leiding van A.Teresa de Keersmeaker (België).

Anton werd lid van Akram Khan Company in maart 2004 en toerde twee jaar lang met "MA". (48 landen over de hele wereld). Anton Lachky is medeoprichter van Les SlovaKs Dance Collective. In drie creaties verwerft het collectief wereldfaam. 

In 2012 richtte Anton zijn eigen gezelschap op. Deze eerste creatie voor een jong publiek leverde hem de Prijs van de Minister van Cultuur Alda Greoli op. Al deze creaties werden met groot enthousiasme onthaald door het publiek, de pers en de dansgemeenschap.  

Zijn werk brengt westerse geschoolde dans samen met flarden van oosterse folk en popcultuur. Dankzij het "puzzelwerk", een compositietechniek die hij creëerde, laten Antons shows een uiterst virtuoze en verfijnde danstaal zien. Zijn werk is zowel zeer gespecialiseerd als breed gericht naar een divers publiek en verbindt verschillende culturele achtergronden om een vreugdevolle, sterke en unieke ervaring te delen!

Hij creëerde een systeem dat Anton Lachky-Puzzle Work heet. Zijn pedagogische activiteiten zijn zeer uiteenlopend. Hij is de afgelopen 10 jaar in de meeste landen ter wereld uitgenodigd. "Het puzzelwerk" is geïntegreerd in het curriculum van veel trainingscentra voor professionele dansers.

Pers

Un formidable moment de danse porté par huit interprètes en état de grâce.”  
-  J.M Wynants in LE SOIR ★★★★

"Absurde, est un spectacle tout public d’une intensité remarquable"
- Maud Quertain in Le Suricate

"Une poésie qui nous hypnotise "
- Marie Baudet in La Libre ★★★

Credits

Concept en regie Anton Lachky
Creatie en uitvoering Evelyne de Weerdt, Dunya Narli, Nino Patuano, Lysanne Van Berlo, Cassandre Cantillon, Pjotr Nuyts, Yamuna Huygen, Massimiliano Arnone
Lichtontwerp Jean-françois Philips
Geluid Jérémy Michel 
Kostuums Britt Angé
Coproductie Mars/Mons arts de la scène, Charleroi danse/Centre Chorégraphique de la fédération Wallonie-Bruxelles, C’est central / CC La Louvière, 

Met de steun van Federatie Wallonië-Brussel, Algemene dienst voor artistieke creatie – dans, Tax Shelter Studio’s Le Marni, Cultureel centrum Jacques Franck, Le Grand Studio, Charleroi Danse, Ultima Vez


Duur van de voorstelling: 55 min

Link naar de website van het gezelschap: https://www.antonlachkycompany.com/

Deze voorstelling heeft geen inleiding