Fremont

Babak Jalali
Dinsdagfilm met inleiding
di 15 okt 20:30 - 21:58
di 15 okt
20:30 - 21:58
  • di 15 okt
    20:30 - 21:58
    Westrand - theaterzaal (stoelkeuze)

Eigenzinnige maar ook komische en romantische indiefilm over een Afghaanse vluchteling die haar plek en geluk probeert te vinden.

Fremont is een ingetogen, maar scherp verhaal over menselijke connectie in betoverend zwart-wit met veel warmte en droge humor. Met rollen voor Golden Globe-winnaar Jeremy Allen White (The Bear, The Iron Claw) en nieuwkomer Anaita Wali Zada. 

 

Synopsis

Donya, een 20-jarige Afghaanse vluchtelinge, werkt voor een Fortune Cookies-fabriek in San Francisco. Als voormalig vertaler voor het Amerikaanse leger in Afghanistan voelt ze zich eenzaam. Haar routine wordt op zijn kop gezet wanneer haar baas haar belast met het schrijven van berichten en voorspellingen. 

“Mensen met herinneringen schrijven het mooist” zegt Donya’s baas, eigenaar van het kneuterig, Californisch familiebedrijf dat gelukskoekjes maakt. Toch wil de Afghaanse Donya niet te veel aan het verleden denken terwijl ze de ene na de andere gelukmakende boodschap in de koekjes stopt.

’s Nachts ligt ze wakker, dromend over een frisse start, met nieuwe herinneringen, maar is ze verzonken in schuldgevoel naar de achterblijvers. In een poging het lot te tarten, besluit ze een speciale boodschap in een van de koekjes te stoppen en het lot zijn gang te laten gaan...

 

Over de regisseur

Babak Jalali werd geboren in Noord-Iran en groeide op in Londen. In 2006 werd zijn korte film HEYDAR, AN AFGHAN IN TEHRAN genomineerd voor een BAFTA Award voor Beste Korte Film en won de Best Student Short Award op het New York City Short Film Festival. Vervolgens ontwikkelde hij zijn eerste langspeelfilm, FRONTIER BLUES, tijdens de Cinéfondation residentie van het Cannes Filmfestival. In 2009 werd de film gepresenteerd in de officiële competitie op het Locarno Filmfestival en won de Fipresci prijs op het San Francisco Filmfestival. In 2016 won zijn tweede langspeelfilm, RADIO DREAMS, de Tiger Award op het Rotterdam Filmfestival, de Special Jury Prize op het Seattle Filmfestival en de Best Director Prize op het Andrei Tarkovsky Filmfestival in Rusland. LAND, zijn derde langspeelfilm, ging in wereldpremière op het filmfestival van Berlijn in 2018. Zijn vierde langspeelfilm, FREMONT, reist naar festivals over de hele wereld en won de prijs voor beste regisseur in Karlovy Vary en de juryprijs in Deauville.

 

Wat is een indie film?

Een onafhankelijke film (Engels: independent film of indie) is een film die zonder de steun van een groot filmbedrijf wordt geproduceerd en/of een laag budget heeft en/of over een controversieel onderwerp gaat. Groeiende creativiteit en technologie onder de amateurs hebben ervoor gezorgd dat de markt voor onafhankelijke films vanaf het einde van de 20e eeuw sterk in professionaliteit en populariteit is gegroeid.

 

 

Inleiding door Gerd Hendrickx

Er is een inleiding bij deze film door onze filmkenner Gerd Hendrickx van 20u10 tot 20u25. Je kan de zaal betreden tijdens de inleiding of om 20u25 als je liever niet de inleiding volgt. 

20:00 deuren
20:10 inleiding
20:25 trailers
20:30 film

Fremont

Al gedacht aan een voordelige 10-beurtenkaart? 

De makkelijkste manier om van de dinsdagfilm te genieten, doe je met de filmkaart! Een 10-beurtenkaart die je deelt met wie je wil. Je betaalt €60 voor 10 filmbeurten. Of je 10 keer alleen komt, of één keer met 9 vrienden, laten we aan jou over.

Bestel een filmkaart

Credits

Regie Babak Jalali
Cast Anaita Wali Zada, Gregg Turkington, Jeremy Allen White

Drama /romantische indie - Verenigde Staten – 2023 – 88 min./1u18 - 

 

Prijzen

Deauville Film Festival 2023 - Jury Prize
Karlovy Vary Film Festival 2023 - Best Director Award
Sundance Film Festival 2023 - Official Selection
SXSW Film Festival 2023 - Official Selection
en ook geselecteerd voor de filmfestivals van San Francisco, Seattle, Edinburgh, Leiden, Mumbai, Taipei 2023, en Göteborg 2024, ...